Temperaturile optime de interior și setările termostatului

Temperatura optimă în interior, pe timpul iernii, în țara noastră, se situează în jurul valorii de 20°C, o medie a temperaturilor preferate de majoritatea cetățenilor, din zonele rurale și urbane. Iar aceste medii au crescut simțitor în ultimii 50 de ani, datorită creșterii nivelului de trai, sistemelor de izolare a locuințelor și materialelor de construcție. Spre sfârșitul anilor ’50, de exemplu, temperatura medie în locuințe nu depășea 15°C.

Cu toate că majoritatea dintre noi preferăm o temperatură constantă și confortabilă de 22°C la interior, multe spații de locuit, comerciale sau de birouri nu respectă această cerință, ducând la un intens disconfort termic.

Un studiu desfășurat pe la finalul anului 2016 a dus la concluzia că există limite de temperatură peste care corpul nostru nu mai funcționează adecvat, fie că ne aflăm la o cabană la munte, la biroul de la servici sau acasă în fața unui joc pe calculator:

– peste 26°C – risc cardiovascular (leșin)

– 19°C – 22°C – temperatură confortabilă

– 18°C – temperatura minimă pentru confort

– 10°C – 12°C – risc respirator (răceli)

– mai mic de 7°C – risc de hipotermie

Care este cea mai populară setare a termostatului?

Conform sondajelor, majoritatea românilor își potrivesc termostatele în timpul iernii la 21°C și poartă haine mai groase în interior, combinația perfectă atât pentru confort, cât și pentru a păstra o valoare rezonabilă a facturilor la încălzire. De asemenea, părerea generală este că locuințele ar trebui izolate termic, multe persoane observând o diferență considerabilă în gradul de confort atât pe timpul perioadei reci, cât și în timpul sezonului estival.

Pentru ce perioadă de timp ne încălzim, de obicei, locuința?

Măsurătorile au demonstrat faptul că punctele maxime de consum energetic acasă sunt dimineața și spre seară, adică în funcție de programul salariaților care petrec majoritatea zilei la serviciu. Situația se schimbă însă pentru persoanele care lucrează de acasă, situație în care consumul este maxim pe timp de zi.

O categorie aparte o constituie persoanele care lucrează din fața calculatorului, o atitudine destul de sedentară care are tendința de a da senzația de frig și, deci, de creștere temporară a temperaturii la locul de muncă. Nu contează dacă faci un raport complex sau dacă pur și simplu faci o pauză și te relaxezi cu VladCazino păcănele online, nimeni nu se simte bine cu mâinile reci pe tastatură.

Pentru aproximativ 50% din români, căldura provine de la centralele termice (pe gaz, curent sau lemne), conectate la un termostat, care pornește automat încălzirea când temperatura scade sub cea stabilită – adică de aproximativ 4-5 ori pe zi. Situația se schimbă atunci când suntem racordați la sistemul municipal, caz în care caloriferele sunt calde în mod constant pe perioada întregii zile, în funcție de agentul termic și deschiderea robinetului termostatat.

Economia de energie este și mai mare atunci când locatarii preferă două setări ale termostatului programabil, de obicei mai mici cu 1-2 grade pe timp de noapte, temperatură care revine la normal în jurul dimineții.

Tehnologia smart pentru încălzirea locuinței

Și fiindcă tehnologia ține pasul cu vremurile, ultimii ani ne-au adus posibilitatea de a ne controla apartamentul într-un mod mai sofisticat, cu zone specifice de încălzire și termostate smart. Controlul acestor zone se poate face de pe telefon, tabletă sau computer, de oriunde te-ai afla, îți trebuie doar o conexiune stabilă la internet. Și, pe lângă confort și flexibilitate, tehnologia smart te poate chiar ajuta să economisești energie, cu ajutorul controlului de la distanță atunci când nu te afli acasă.