Un sfert din căldura generată de sistemul de încălzire se pierde prin acoperișul casei, așadar este o idee bună să investești în izolarea acoperișului și a podului pentru reducerea pierderii agentului termic și implicit, pentru scăderea valorii facturilor. O lucrare de calitate ar trebui să fie garantată pentru cel puțin 40 de ani, astfel îți vei recupera costurile și vei avea o doză sporită de confort.
Dacă zona de izolat nu prezintă probleme specifice ar trebui să fie o treabă destul de simplă, pe care să o poți rezolva chiar singur. Dacă spațiul este drept și bine dimensionat la interior, nu ai nevoie decât de câteva role de vată minerală aplicate pe interiorul peretelui. Dar sunt câteva lucruri de luat în considerare atunci când te apuci de un astfel de proiect.
Acoperiș plat
În cazul în care acoperișul tău este plat, atunci este recomandată izolarea la exterior, cu aplicarea ulterioară de materiale rezistente la intemperii. Contactează un meseriaș pentru acest tip de lucrare, îi va fi mai ușor să respecte normele de siguranță în domeniu.
Spațiul de depozitare
Dacă dorești să folosești spațiul de sub acoperiș ca spațiu de depozitare, este necesar să îți iei câteva măsuri suplimentare. În primul rând, vata minerală este deosebit de iritantă, așa că ai grijă să te protejezi eficient în timpul lucrului. În al doilea rând trebuie să asiguri curățenia eficientă, pentru a elimina și ultimele particule de vată iritantă, având în vedere faptul că spațiul va fi destul de circulat. Nu uita să lași loc și pentru ventilație pentru a scăpa de mult temutul condens, și pentru a avea parte de aer curat.
Spațiu de locuit
Dacă ai suficient spațiu în pod, poți transforma locul respectiv în cameră de locuit, pentru copii sau pentru oaspeți. Trebuie să te asiguri că locul este bine izolat pentru a fi potrivit pentru locuit, atât termic, cât și împotriva umezelii și a curenților de aer. Pe lângă vata minerală sunt necesare placaje din rigips și un strat sau două de var lavabil, într-o culoare la alegere, cât și diverse finisaje de ordin estetic, precum și o cale de acces facilă.
Pe lângă izolarea acoperișului, ia în considerare și izolarea pereților exteriori, la fel ca pentru orice alt spațiu locuibil.
Și dacă îți transformi podul în cameră de oaspeți, nu uita de iluminarea naturală. Pierderea de căldură la nivelul ferestrelor poate fi evitată prin folosirea unui strat dublu de sticlă cu pernă de aer la interior și a tâmplăriei de calitate, cu camere multiple.
Pregătirea podului pentru locuit nu este însă un proiect pe care îl poți realiza de unul singur și cu siguranță vei avea nevoie de ajutorul unui specialist care te poate sfătui ce materiale sunt cele mai potrivite.
Probleme de umezeală
Înainte de a te apuca de lucru, testează nivelul de umiditate de la nivelul mansardei, deoarece nici un material nu va fi eficient când este atacat de o umezeală permanentă. Iar izolarea zonei va duce cel mai probabil la agravarea problemei, ducând la condens și igrasie. Va trebui să iei măsuri pentru reducerea definitivă a umidității, cel mai probabil cu ajutorul unui specialist.