Majoritatea locuitorilor țării noastre pornesc caloriferele în octombrie și au nevoie de căldură până în aprilie. Odată cu schimbarea orei de iarnă și micșorarea zilelor vine și vremea rece care îți dă bătăi de cap la facturile de electricitate sau gaz. Și cum în această perioadă 70% din cheltuieli sunt cele legate de încălzire, nu ți-ar strica niște idei pentru o mică economie și, de ce nu, pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător.
Folosește draperiile
Căldura ne este oferită de soare în mod gratuit, așa că în zilele însorite lasă ferestrele descoperite și lasă-te încălzit de soare, iar când vine seara, acoperă bine geamurile, captând astfel cât mai mult căldura în interior. Și asigură-te că nu ai spații libere pe sub uși pe unde să intre aer rece, vei scăpa astfel și de condens.
Folosește un termostat programabil
Nu contează dacă ai o centrală pe curent, gaz sau o centrală pe lemne, este bine să folosești multiple temperaturi pe termostat. De exemplu, peste noapte este destul de confortabil și la 19°C, setează termostatul să ridice din nou temperatura cu 30 de minute înainte de a te trezi.
Rearanjează mobilierul
Cu toate că este grozav să ai canapeaua în fața caloriferului, acest lucru poate împiedica valul de căldură să se disperseze și în restul camerei. Așa că, mută piesele de mobilier în așa fel încât să permiți circulația liberă a aerului cald.
Izolează-ți locuința
În ce privește căldura, ar trebui să știi că aproximativ 25% se pierde la nivelul acoperișului. Dacă stai la un apartament la un etaj intermediar nu ai această problemă, dar dacă locuiești la casă izolează partea de sus cu polistiren gros de 25 de cm pentru a crește simțitor temperatura cu consum minim. Iar pentru exteriorul pereților este suficient un strat de 10 cm de material izolator, nu este foarte ieftin dar îți vei recupera rapid investiția.
Haine groase
Nu trebuie să mai crești nivelul termostatului cu un grad, ci este suficient să pui o jachetă pe tine și o pereche de șosete călduroase. Dacă stai la televizor sub o pătură, ține la tine și o sticlă cu apă fierbinte și vei avea parte de confortul mult dorit.
Coboară termostatul
Știi că dacă vei coborî temperatura termostatului cu un grad, vei face o economie de 10% la factura de încălzire? E o sumă destul de frumoasă, dacă aduni toate lunile de iarnă în care funcționează centrala termică. Iar dacă pleci de acasă pentru câteva ore sau chiar zile, nu e necesar să încălzești un apartament în care nu se află nimeni; închide centrala până ajungi acasă.
Schimbă centrala
Dacă centrala pe care o folosești are mai mult de 10 ani, randamentul ei va fi mult diminuat. Se poate defecta mai des și poți avea probleme în a găsi piesele de schimb necesare pentru înlocuit. Modele noi apar în fiecare an și consumă mai puțină energie pentru a da la fel de multă căldură. Și scade și riscul de a se strica în toiul iernii, când ai cea mai mare nevoie.