5 metode alternative de încălzire a locuinței

Încălzirea locuinței trebuie să fie avantajoasă atât pentru buzunar, cât și pentru mediul înconjurător. Iar cum vremea rece ține destul de mult în țara noastră, lunile de iarnă pot fi o adevărată provocare pentru situația financiară a unei familii.

Sigur te-ai întrebat adeseori ce metodă de încălzire este cea ideală pentru tine și dacă ar trebui să schimbi ceva data viitoare când renovezi. Noi îți prezentăm câteva metode alternative, în loc de modalitatea clasică de încălzire cu centrală termică sau racordare la sistemul local.

Energie solară

Dacă ai impresia că energia solară este rezervată vilelor de vacanță cu bugete impresionante, te înșeli. Acest sistem începe să devină din ce în ce mai popular și convenabil, iar statisticile spun că îți vei recupera investiția în 3-4 ani.

Sistemele de încălzire cu energie solară folosesc energia termică de la soare, spre deosebire de electricitatea generată prin arderea combustibililor solizi. Majoritatea conțin un element colector al energiei solare, rețeaua de țevi și un rezervor de stocare al apei calde. Panourile solare se instalează pe exteriorul/acoperișul casei, de obicei cu orientare sudică.

Sistemul de încălzire cu energie solară este considerat sigur și ecologic, deoarece te poate ajuta să reduci dependența de combustibili fosili și reduce poluarea atmosferică.

Însă energia solară nu va fi de ajuns pentru încălzirea unei locuințe cu mai multe camere, fiind soluția ideală doar pentru apa caldă menajeră, va trebui să iei în considerare și o metodă alternativă de încălzire.

Energie geotermală

Spre deosebire de pompele de căldură tradiționale, pompele cu energie geotermală sunt mult mai silențioase și nu depind de temperatura aerului exterior, au nevoie de întreținere minimă și au o garanție destul de extinsă. Folosind temperatura de sub pământ care rămâne constantă la câțiva metri adâncime, pompele geotermale aduc căldură în interiorul locuinței fără a lua în considerare temperaturile externe.

Cu toate că instalarea unui astfel de sistem poate fi destul de costisitoare, este rentabil de luat în considerare având în vedere faptul că poate rezista timp de o generație.

Încălzire prin pardoseală

Confortabilă și eficientă din punct de vedere energetic, încălzirea prin pardoseală este preferată de mulți constructori de case și apartamente de nouă generație. Este o opțiune ideală mai ales pentru cei care preferă instalarea echipamentelor în podea, sau chiar perete, discret și modern, fără a ocupa loc suplimentar, ca în cazul caloriferelor, și fără a obstrucționa așezarea mobilei sau căile de acces.

Cei care preferă acest sistem spun că este deosebit de silențios și nu există riscul alergenilor introduși în încăpere, ca în cazul altor metode de încălzire.

Există ideea preconcepută că un astfel de sistem poate fi instalat doar în perioada de construcție a locuinței, pentru a fi perfect integrat. Nimic mai greșit. Inovațiile actuale permit montarea și în perioada de renovare parțială a locuinței, nu contează dacă alegi un sistem cu apă caldă sau unul cu energie electrică pentru încălzirea prin pardoseală.

Centrală pe lemne

Centrala pe lemne este alegerea multor locuitori, mai ales din zonele de munte sau cele predominant rurale, datorită abundenței materialului prim. Lemnul este o resursă regenerabilă de energie, spre deosebire de gaz sau cărbune, și costul său este mai scăzut decât pentru alte tipuri de combustibil. Probabil că este cel mai ieftin sistem de încălzire alternativ existent la ora actuală. Iar dacă locuința permite, instalarea unui șemineu în camera de zi va oferi nu doar o sursă impresionantă de căldură pentru întreg spațiul, ci și un aspect unic și confort sporit.

Este de luat în considerare faptul că o astfel de sursă de încălzire are nevoie de mentenanță regulată pentru curățarea sistemelor de evacuare, cel puțin o dată pe an, de obicei toamna.

Panouri radiante

Spre deosebire de sistemele obișnuite de încălzire care încălzesc aerul înconjurător, panourile radiante emit energie infraroșie care este absorbită de obiectele solide din încăpere, încălzind astfel ușor persoanele, mobilierul sau obiectele de decor.

Avantajele țin de silențiozitatea cu care funcționează, ocuparea redusă de spațiu (de multe ori cât un tablou sau ornament pe perete), cerințele reduse de mentenanță și reducerea numărului de alergeni. Însă nu va funcționa eficient dacă plasezi în fața unui astfel de panou un obiect de mobilier sau geam de sticlă, deci va trebui să ai grijă la decorarea încăperii.

Cum prețul gazului natural și al curentului electric este într-o continuă creștere, este momentul ideal pentru a te gândi la un sistem alternativ de încălzire. Ia în considerare prețul inițial de instalare, care de obicei se ridică la câteva mii de euro, dar nu uita că după primii 3-4 ani (de recuperare a investiției) costul va scădea considerabil și te vei putea bucura de încălzire ieftină și de protejarea mediului înconjurător.

E bine să te interesezi și de legislația în vigoare, deoarece de multe ori există campanii naționale care oferă reduceri și fonduri suplimentare la instalarea de sisteme de încălzire ecologice și prietenoase cu mediul.